Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Latte Tarihi, Latte Nasıl Yapılır ve Latte Çeşitleri

Latte Tarihi, Latte Nasıl Yapılır ve Latte Çeşitleri

admin admin - - 2 dk okuma süresi
56 0

Latte, İtalyanca olarak süt anlamına gelmektedir. Espresso üzerine eklenen süt ve sütün köpürtülmesi tekniği sonucu ortaya çıkan bir lezzettir. 17. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa’da dünyaya çıktığı düşünülmektedir. Günümüzde tüketilen hali ise 20. yüzyılın ikinci yarısında Amerika ve İskandinavya’da ortaya çıkmıştır. 

Lattenin temelinde süt köpürtülmemektedir. Çaydanlık benzeri kahve potlarında yapılmaktadır. Günümüzde ise latte makineleri ile beraber köpürtülerek hazırlanmaktadır. Temel formülünde yüzde 20’si kahve, yüzde 70’i buharlanmış soğuk süt ve yüze 10’u sıcak sütten oluşmaktadır. Tercihe göre vişne, karamel ve çikolata şurupları ilave edilmektedir. İtalyanlar latteyi genellikle sabah öğünü ile beraber tüketmektedir.

Latte, espresso ve sütün birleşmesi ile üretilmektedir. Süt buhar çubuğuyla beraber döndürülerek ısıtılmaktadır. 71 dereceye ulaştığı zaman kahvenin hazırlandığı kabın tabanına vurulmalıdır. Bu adım dengeyi yakalamak için yapılmalıdır. Şeker oranı tüketecek olan kişinin isteğine göre ayarlanmalıdır.

Latte yumuşak içimli bir kahvedir. Krema üzerine zevke göre aromalar eklenebilir. Ançok kullanılan aromalar fındıki vanilyai karameli çikolata, beyaz çikolata ve muz aromalarıdır. Amerika’da ise genellikle sıcak espresso üzerine buz ve soğuk su eklenerek tüketilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir