Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Hindistan Kahvesi Hakkında

Hindistan Kahvesi Hakkında

admin admin - - 6 dk okuma süresi
53 0

Hindistan ülkesi kahve üretiminde dünyada ilk 10 içerisindedir. Hindistan kahvesi orta ve yüksek gövdeye, düşük asitliğe ve baharatlı aromaya sahiptir. Bu kahveyi daha iyi anlayabilmek için Hindistan hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Hindistan Hakkında

Hindistan, bütünü ile Ekvator’un kuzeyinde kalmaktadır ve sıcak bir havaya sahiptir. Ovalık olan bölgeler genellikle sıcak ve nemlidir. Hindistan ikliminin özellikleri arasında musonlar, alize rüzgarlar, sıcaklıktır. Ayrıca ülke yıl boyu düzensiz yağış almaktadır. Yaz mevsimi yağışlı, kış mevsimi kuraktır. Sıcaklık ortalaması 25 ile 35 derece arasında değişmektedir. Muson rüzgarlarının Hindistan’a getirdiği yağmurlar bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Hindistan’da bulunan ormanların çoğunluğu yaprak dökmemektedir. Palmiye, meşe, liyan ve bambu gibi ağaçlar barındırmaktadır. Hindistan pirinç, buğday ve pamuk üretimlerinde dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Çay, kauçuk, şeker kamışı ve baharat üretiminde de önde gelen ülkelerdendir. Kahve üretiminde ise ilk 10 arasında yer almaktadır.

Hindistan’a kahve tarihi

Baba Budan adında birisi 1670 yılında, Hindistan’dan Mekke’ye hacca gitmiştir. Dönüş yaparken Yemen üzerinden geçmiştir. Burada Mocha limanı olarak bilinen limanda bir fincan kahve içmiştir.

Mocha’da içtiği kahvenin tadını çok beğenen Baba Budan yanında 7 kahve çekirdeği götürmüştür. Götürmüş olduğu kahve çekirdeklerini Karnataka’da bulunan Çakmagalur’a dikmiştir. Burada ekilen kahveler yıllar içerisinde İngiliz sömürgeciler tarafından endüstri haline getirilmiştir.

1960’lı yıllarda, Hindistanlı tüccarlar yüksek kalitedeki Arabica’yı İskandinavya’ya getirmiştir. Bu kahve çekirdekleri yaklaşık 10 hafta açık denizlerde tuzlu nemi emdiler. Bu durumda kahvelere kendisine özgü bir tat verdi. Danimarka, İsveç ve Norveçliler bu tadı çok beğendiler. İlerleyen dönemlerde nakliye hızlandı ve ortalama bir aya düşürüldü. Tüketiciler bu tada alıştılar ve popüler bir kahve türünün ortaya çıkmasını sağladılar.

1990’lı yıllarda kahve kurulu devlet tarafından işletilmeye başlandı. 1970’li yıllarda sadece birkaç ton üretilen kahvenin çok az miktarını ihraç edebiliyorlardı. Yıllar içerisinde yapılan çalışmalar ve Hindistan kahvesinin dünyada tanınması ile ihracatta da önemli bir yer almaya başladı.

Hindistan Kahvesi Hakkında

Hindistan kahvesi Karnataka, Tamil Nadu ve Kerala isimli üç eyalette yetiştirilmektedir. Hindistan’da üretilen kahvelerin yaklaşık yüzde 60’ı Robusta çekirdeğidir. Hindistan’da en iyi Robusta kahveleri yetişmektedir.

Hindistan kahvesi, inceliği ve yoğunluğu nedeni ile en sıra dışı kahve türlerinden birisi olmuştur. Tüm kahveleri gölge altında yetiştirilmektedir. Bu özelliği ile tüm kahvesini göle altında yetiştirilen tek ülke olmasını sağlamıştır. Kahveler hafiftir ve az asidik özelliğe sahiptir. Aromasında baharat tatları ve egzotik tatlar içermektedir.

Hindistan kahvesi genel olarak güneş ile kurutulmaktadır. Ancak veranda kurutma, tamburlarda yapay bir şekilde kurutma yöntemleri de kullanılmaktadır. Kahveler genellikle işçiler tarafından elle toplanmaktadır. Yıkanmış kahveler ortalama olarak 36 saat fermante edilmektedir.

Hindistan Kahve Bölgeleri

Anamalais Bölgesi: bu bölge yaban hayatı koruma alanıdır. Ortalama olarak 1000 metre rakıma sahiptir. 2500 ile 3000 mm yağmur almaktadır. Yetiştirilen ana kahve türümü Arabicadır. Biber, muz ve portakal aromaları vermektedir.

Araku Vadisi: Bu bölge vadide ağaçların arasında yer almaktadır. Yüksekliği 900 ile 110 metredir. Ortalama olarak 1000 ile 1200 mm yağmur almaktadır. Ana kahve üretimi Arabicadır. Biber, mango ve sebze aroması vermektedir.

Bababudangiris: Bu bölge Hindistan’ın en eski kahve üretimi yapılan yerdir. Baba Budan Yemen’den getirdiği kahveleri burada yetiştirmiştir. Genel olarak Arabica türü yetiştirilmektedir. Biber, kakule ve arecanut aroması vermektedir.

Biligiris: Tam gövdeli Arabicası ile ünlüdür. 1500-2000 metre yüksekliğe sahiptir. Muz, Portakal ve biber aroması vermektedir.

Travancore: Bu bölge Robustası ile ünlüdür. Bölgede hoş kokulu çiçekler bulunmaktadır. Biber, muz, sebze, zencefil ve çiçek aroması içermektedir.

Wayanad: Bu bölgede genellikle Robusta yetiştirilmektedir. Zencefil, muz, biber ve çeşitli sebze aromaları içermektedir.

Brahmaputra, Pulneys ve Sheveroys bölgelerinde Arabica, Chikmagalur, Coorg, Manjarabad ve Nilgiris bölgelerinde Arabica ve Robusta yetiştirilmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir