Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Burundi Kahvesi Nedir?

Burundi Kahvesi Nedir?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
54 0

Burundi’de kahve üretimi oldukça geç başlamıştır. Burundi’nin sömürgeci ülkesi olan Belçika kahveyi Burundi’ye 1930’lu yıllarda getirmiştir. Günümüzde Burundi’de arabica ve robusta kahve fasulyeleri üretilmektedir. Burundi kahvesi hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmek için öncelikle Burundi’nin coğrafi yapısının ve ikliminin bilinmesi gerekmektedir. Ülke hakkındaki bilgiler aşağıda verilmiştir.

Burundi Cumhuriyeti Hakkında

Burundi, Doğu Afrika ve Afrika Büyük Gölleri arasında yer almaktadır. Ülkenin denize kıyısı bulunmamaktadır. Güneybatısı ise Tanganika Gölü içe çevrelenmiştir. Komşuları arasında Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Tanzanya bulunmaktadır. Bu ülkelerde de kahve yetiştiriciliği yapılmaktadır.

1962 yılında bağımsızlığı alan ülke geri kalmış ülkeler arasında sayılmaktadır. Birçok karışıklık yaşanmış ve yıllarca Avrupalı ülkeler tarafından sömürülmüştür. İç savaşlar, darbeler ve suikastler ile mücadele etmiştir.

Büyük bir bölümü dağlık ve engebeli olan Burundi ekvatora yakın bir konumdadır. Burundi’nin bu konumu ve arazi yapısı aroması yüksek ve lezzetli kahvelerin yetişmesi için elverişlidir. Kahve ağaçları ne kadar yükseklikte yer alırsa o kadar geç olgunlaşmaktadır. Bu durum da çekirdeğini daha sağlam bir duruma getirir. Çekirdeği sağlam olan kahveler ile daha iyi bir asidite oranına ve aromaya sahip olur.

Burundi’nin coğrafi yapısı kahve yetiştiriciliği için her ne kadar elverişli olsa da kahve üretiminde önemli bir yeri yoktur. Bunun nedeni iç karışıklıklar ve savaşlar nedeni ile tarım arazilerinin yok olmasıdır. Bu durumda Burundi’nin kahve üretiminde son sıralarda olmasına neden olmuştur. Burundi’de üretilen kahve çekirdeklerinin büyük bir bölümü ülke içerisinde tüketilmektedir.

Kahve üretiminin az ve zor olması nedeni ile ihraç edilen kahvelerin pahalı olması durumu ortaya çıkmaktadır. Ülkede 800 binden fazla kişi kahve yetiştiriciliği ile ilgilenmektedir. Genellikle küçük çiftlikler yer almaktadır. Bu çiftliklerde ise ortalama olarak 250’şer ağaç bulunmaktadır.

Burundi Kahvesi Çekirdekleri

Burundi’de yetiştirilen kahve çekirdekleri coğrafi konumu nedeni ile aromatik ve lezzetli bir tada sahiptir. Ancak Burundi kahvesi kahve endüstrisinde bir yer alamamıştır. Kahve çekirdekleri kremalı bir gövdeye sahiptir. Ayrıca asidite yapısı da dengelidir.

Burundi kahvesinde genellikle çikolata, böğürtlen, çiçek, narenciye, ananas ve bal aromaları yer almaktadır. Kahve çekirdekleri ıslak işlenir, çift yıkanır ya da çift fermente edilir. Bu durum ise daha parlak olmasını sağlar.

Bugesera, Cibitoke, Bubanza, Kirundo, Karuzi, Krimiro, Bururi, Muramvya, Mwaro, Makamba bölgelerinde kahve üreticiliği yapılmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir