Endonezya kahvesi dünyada en çok üretilen kahvelerden dirisidir. Endonezya ülkesi kahve üretiminde dünyanın ilk 5 ülkesinden birisidir. Ayrıca en büyük kahve ihracatçılarındandır. Endonezya kahve ile ilk defa Hollanda’nın sömürü döneminde tanışmıştır. Bu ülkenin kahvesi hakkında bilgi sahibi olabilmek için öncelikle Endonezya’nın iklimi ve coğrafi konumu hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
Endonezya İklimi ve Coğrafi Konumu
Endonezya, 17 binden fazla adadan oluşmaktadır. Komşuları arasında Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Singapur, Malezya, Avustralya, Andaman, Nikobar ve Filipinler ile komşudur. Çok çeşitli bir iklim yapısına sahip olan Endonezya’ya tropikal, nemli ve sıcak bir iklim hakimdir. Endonezya’nın iklimi ülkede bir çok bitkinin yetişmesini sağlamaktadır.
Tropikal bir ülke olan Endonezya’da bol çeşitli bitki ve hayvan bulunmaktadır. 17 binden fazla adası bulunan Endonezya adalarının her biri farklı bir iklim yapısına sahiptir. Ülke volkanik bir yapıya sahiptir ve çoğu sönmüş 150’ye yakın volkan bulunmaktadır. Ekvator çizgisi üzerinde bulunan Endonezya’da bol miktarda vadi, göl, dağ, bataklık, ırmak bulunmaktadır.
Endonezya’nın bu çeşitli coğrafi yapısı ve iklim koşulu nedeni ile ülkede birçok bitki yetişmektedir. Bunlardan birisi de Endonezya kahvesidir. Endonezya kahvesi yüzde 75’i Robusta, yüzde 25 Arabicadan oluşmaktadır.
Endonezya Kahvesi Tarihi
Ülkede kahve üretimi için ideal koşulları sağlamaktadır. Üretilen Arabica çekirdekleri düşük asitli ve olgun bir gövdeye sahiptir. Endonezya kahve üretimine 1696 yılında Hollandalı sömürgeciler ile başlamıştır. Hollandalı Malabar valisi 1696 yılında Cakarta valisine kahve çekirdeği göndermiştir. Kahve üretimi Endonezya’da bu şekilde başlamıştır. Ülkede üretilen ilk kahveler Yemen Arabica çekirdekleri ile yapılmıştır.
Endonezya’nın ilk kahve üretim çalışmaları başarısızlığa uğramıştır. Bunun nedeni ülkede yaşanan sel afetidir. 1711 yılında Endonezya’da tekrardan kahve üretimi denemesi yapılmıştır. Bu deneme başarılı geçmiştir ve ilk mahsuller alınmıştır. Bu kahve çekirdekleri Hollanda Doğu Hindistan Şirketi (VOC) tarafından Avrupa’ya ihraç edilmiştir. Endonezya kahvesi 1725 ve 1780 yılları arasında VOC şirketi tekelinde kalmıştır.
Ülkedeki ilk Robusta fasulyesi ekimi 1900’lü yılların başında yapılmıştır. Endonezya 1950 yılında bağımsızlık ilan ettikten sonra kahve çiftliklerini kamusallaştırmıştır. Ülkedeki kahve çiftliklerinin yüzde 90’ı 1 hektarı geçmemektedir.
Endonezya Kahvesi Çeşitleri
Endonezya’nın iklimi ve toprak yapısı ülkede birçok kahve çeşidinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Endonezya kahvelerinin her biri farklı özelliğe sahiptir. Her bir kahve çekirdeğinin kendine has aroması bulunmaktadır.
Sumatra Kahvesi: Sumatra kahvesi dünyanın en değerli kahveleri arasında yer almaktadır. Bu kahve türü Madheling, Lintong, Ankola olarak da adlandırılmaktadır. Asit oranı düşüktür ve sağlam bir gövdeye sahiptir. Aroması genel olarak zengindir. Bu kahve çeşidi deniz seviyesinin 1500 metre yüksekliğinde yetişmektedir.
Sumatra Lintong Kahvesi: Bu kahve türü de 1500 metre yükseklikte yetişmektedir. Orta yapılı bir gövdeye ve düşük asit oranına sahiptir.
Java Arabica Kahvesi: Endonezya kahvesi çeşitlerinden birisi olan bu kahve çeşidi Java adasında yetişmektedir. Islak olarak işlenen kahve çeşitlerindendir. Deniz seviyesinden ortalama olarak 1400 metre yükseklikte yetişmektedir. Ağır bir gövdeye sahiptir.
Mocha Java Kahvesi: bu kahve çeşidi Endonezya’nın geleneksel kahve harmanlarından kullanılan bir kahve çeşididir. Java Arabica ve Yemen Mocha kahvesinin harmanlanması ile elde edilmiştir.
Sulawesi Kahvesi: Endonezya’nın Sulawesi adasında yetişmektedir. Canlı bir asit oranı bulunmaktadır. Meyve ve koyu çikolata aromaları bulunmaktadır.