Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Espresso Kahvesinin Tarihi

Espresso Kahvesinin Tarihi

admin admin - - 3 dk okuma süresi
52 0

Espresso bir İtalyan kahvesidir. İtalyancada hızlı yani ekspres anlamına gelmektedir. İlk defa 1820 yılında Fransız Bernard Rabaut tarafından yapılmıştır. Tüm dünyaya kısa sürede hızlı bir şekilde yayılmaya başlamıştır. Günümüzde ise dünyada en çok tüketilen kahve türüdür.

Bernard Rabuat 1820 yılında kaynayan su baharından kahvenin geçirilmesi fikrini ortaya attı. Bu metot kısa süre içerisinde İtalya’da yayılmaya başladı. 1855 yılında Edwarda Loysel De Santais tarafından ilk defa espresso makinesi tanıtılmıştır. Ancak bu makine ile yapılan bir kahvenin olması 10 dakikayı bulmaktaydı.

Küresel iş dünyası geliştiğinden işe gitmeden önce ve iş aralarında beklemek istemeyen kişiler kahvenin yapılış süresinin hızlandırılması gerektiğini düşünmekteydi. Bu nedenler 1878 yılında bir Alman olan Gustav Kessel suya basınç uygulama fikrini ortaya atmıştır. Gustov Kessel yaptığı deneylerde suyu bir basınçla kahve filtresinden bardağa akıtarak daha hızlı bir şekilde kahve yapımını başardı.

Basınç ile yapılan espresso İtalya’da çok popüler bir hal aldı. İtalyan Angelo Mariondo bu fikirden yararlanarak 1884 yılında bir makine ortaya çıkardı. Mariondo icat ettiği makineyi aynı yıl Torino’da düzenlenen bir fuarda tanıttı. Ancak bu tanıtım sırasında çok büyük problemler yaşanmıştır. Makine kahve yapımını başaramamıştı. Ancak bu makine fuarda üçüncü oldu. 1901 yılında ise Luigi Bezzera bir makine tasarladı. Makine çok ısınmaktaydı ve bu nedenle uzun dinlenme süreleri gerekiyordu. Bu durumda hızlı espresso yapımı imkansız olarak görülmekteydi.

Bezzera ve Desiderio Povani 1903 yılında beraber çalışmaya başladı. İlk olarak ısınan buharın çıkması için sistem geliştirilmeye başlandı. Böylece espressonun hızlı bir şekilde yapılması sağlanmıştır. Ortaya çıkan kahveye ‘’cafee espresso’’ ismi verildi. 1906 yılında bu makinenin tanıtımı Milan Fuarı’nda yapıldı. Bu makine amacına ulaşmıştı 1 saat içerisinde 100’e yakın kahve yapılabiliyordu.

1938 yılında İtalyan Achille Gagia el gücü ile çalışan bir makine üretmeyi başardı. Ancak dünya savaşının ortaya çıkması bu makinenin üretilmesini önünde bir engel oldu. Bu günküne en yakın Ekspresso makinesi ise 1960 yılında Ernesto Valente tarafından yapılmıştır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir