Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Çin Kahvesi Hakkında ve Özellikleri

Çin Kahvesi Hakkında ve Özellikleri

Çin kahvesi, modern anlamda 1988 yılında yetiştirilmeye başlanmıştır. Çin dünya kahve üretiminde ilk 20 ülke arasındadır. Kahve üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90’ı Yunnan eyaletinde yetişmektedir.

admin admin - - 4 dk okuma süresi
77 0

Çin kahvesi, modern anlamda 1988 yılında yetiştirilmeye başlanmıştır. Çin dünya kahve üretiminde ilk 20 ülke arasındadır. Kahve üretiminin yaklaşık olarak yüzde 90’ı Yunnan eyaletinde yetişmektedir. Çin’in kahvesi hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmek için Çin’in coğrafi yapısını ve iklimini bilmek gerekmektedir.

Çin İklimi ve Coğrafi Yapısı

Çin, Asya’nın doğusunda yer almaktadır. Doğu Çin ve Güney Çin denizlerine kıyısı bulunmaktadır. Güneybatısında Himayalar ve Kunlan Dağları bulunmaktadır. Kuzeybatısı da kurak havzalarla, batısı ise Altay ve Tien Shan sıradağları ile ve Taklimakan çölü ile çevrilidir. Orta doğusunda bulunan Moğol Platosu, Gobi çölüne kadar uzamaktadır. Doğusu ise ağırlıklı bir şekilde ovadır.

Çin’in bitki örtüsü çeşitlidir. Kuzey Çin karasal iklim sahiptir. Güneybatısı nemli ve sıcak olan subtropikal iklime sahipken ülkenin büyük bir bölümü ılıman iklime sahiptir. Ülkenin yüzde 70’inden fazlası kırsal alanlarda yaşamaktadır. Nüfusun yaklaşık olarak 3’te ikisi tarım ve hayvancılık ile ilgilenmektedir. Dünya’nın en büyük pirinç, soya fasulyesi, şeke, buğday üreticisidir. Yunnan bölgesinde ise küçük miktarda olsa da Arabica Çin Kahvesi üretilmektedir.

Çin Kahve Tarihi

Çin’de kahve üretimi modern anlamda 1988 yılında başlasa da ilk üretimler 19. yüzyılın sonlarında gerçekleşmiştir. Fransız bir misyoner, 19. yüzyılın sonlarında Yunnan eyaletine kahve getirmiştir. Bu durum da kahvenin Çin’e ilk girişi olmuştur. 1988 yılına kadar kahve üretimi açısından önemli bir gelişme olmamıştır.

1988 yılında Çin kahve yetiştirme endüstrisi, Çin Hükümeti, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ortaklaşa olarak kahve yetiştiriciliği için bir program başlattı. Ayrıca Nestle firması kahve yetiştiriciliği için Çin’e yatırım yapmaya başladı. 2007 yılında Çin’in en büyük yerli hazır kahve makinesi olan Hogood Coffee kuruldu. Hogood Coffe, Dehon bölgesindeki kahve üretiminin büyük bir bölümünden sorumludur. Çinkahvesinin kontrolü büyük oranda bu firmaya aittir. Kahve ihracatı ve üretiminin büyük bir bölümünü idare etmektedir. Çin’de bulunan kahve çiftliklerinin büyük bir bölümünü işletmektedir.

Çin Kahvesi Özellikleri

Çin’de yetiştirilen kahvelerin tamamı Arabica’dır. Çin kahvesinin büyük bir bölümü Yunnan Eyaleti’nde yetiştirilmektedir. Dikkim yüksekliği 700 ile 1200 metre arasında değişmektedir. Kahvenin yetiştiği Yunnan Eyaleti’nde yıllık ortama sıcaklık 17 ile 22 derece arasında değişmektedir.

Çin’in Simao bölgesinde az da olsa bir miktar kahve yetiştirilmektedir. 1200 metre rakıma kadar yamaçlarda kahve yetiştirilmektedir. En büyük tarla yaklaşık olarak 200 dönümdür. Yıllık 1400 mm yağış almaktadır. Ortalam sıcaklığı 19-20 derece civarındadır. Çin’iin bir ada eyaleti olan Hainan’da az miktarda Robusta yetiştirilmektedir.

Çin kendi üretmiş olduğu Arabica kahvesinin nerede ise tamamını ihraç etmektedir. Ülkesinde tüketmek için ise Robusta ithal etmektedir. Çin kahvesi ihracatı ile ülke 2016 yılında yaklaşık olarak 280 milyon dolar kazanç sağlanmıştır. Ağırlıklı bir şekilde Avrupa’ya satılmaktadır. 2014 yılında kahve üretiminin yaklaşık olarak yarısını Starbucks isimli kahve firması almıştır. Çin’in Yunnah eyaletinde bir çok uluslararası kahve firması bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir