Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Brezilya Kahvesi Nedir?

Brezilya Kahvesi Nedir?

admin admin - - 6 dk okuma süresi
54 0

Brezilya kahvesi, tropikal koşullar altında yetişmektedir. Ülkenin iklimi ise kahve yetiştiriciliği için uygundur. Brezilya kahve üretiminde dünyanın en büyük ülkesidir. Genellikle Arabica ve Robusta çekirdekleri yetiştirilmektedir. Espresso yapımında kullanılan çekirdeklerin çoğunluğu dünyaya Brezilya’dan dağılmaktadır. Brezilya kahvesi hasadı mayıs ayında başlamakta ve eylül ayına kadar devam etmektedir.

Brezilya’nın Kahve ile Tanışması

Brezilya’nın Latin Amerika’nın en büyük ekonomilerinden olmasının nedenlerinden birisi kahve ihracıdır. Brezilya kahve ile ilk olarak 18. yüzyılın başlarında tanışıştır. Brezilya’ya kahveyi sömürgeci Fransa getirmiştir. Brezilya’da o döneme kadar ekonominin temelini şeker kamışı oluşturmaktaydı. Ancak kahvenin giderek popülerleşmesi ve şeker kamışının önemini kaybetmesi Brezilyalı yerleşimcileri şeker kamışı yerine kahve üretimine yönelmesine neden oldu.

Brezilya’da her geçen gün kahve çiftliklerinin sayısı artmaktaydı. Bunda en büyük pay Avrupalılarındı. Çünkü Avrupa’da kahve her gün daha da popüler bir hale gelmekteydi. Brezilya kahve ile her ne kadar geç tanışmış olsa da 1840’lı yıllarda dünyanın en büyük kahve üreticisi olmuştu. Brezilya bu alanda lider olduktan sonra kahve üretimi konusunda liderliği hiçbir ülkeye kaptırmamıştır.

Brezilya’da Kahve Üretimi

Brezilya’da yaklaşık olarak 26 bin kilometrekarede 300 binden fazla kahve çiftliği bulunmaktadır. Yılda 3 milyon tondan fazla kahve üretilmektedir. Brezilya dünya kahve üretiminin yüzde 30’undan fazlasını yapmaktadır. Dünya’nın ikinci en büyük kahve üreticisi olan ülke Vietnam’da ise bir yıl içerisinde üretilen kahve miktarı yaklaşık olarak 2 milyon tondur. Brezilya kahve üretiminde birinci olduğu gibi kahve tüketiminde ilk ülkeler arasında yer almaktadır.

Brezilya’da kahvenin yetiştirildiği ana eyaletler arasında Mogiana, Cerrado ve Sul Minas bulunmaktadır. Bu bölgelerde genellikle Arabica ve Robusta kahve çekirdekleri üretilmektedir. Bu bölgelerde üretilen kahve çalıları yeterli miktarda ışık ve yağmur görmektedir. Bu bölgelerdeki sıcaklıklar de yeterli düzeydedir. Brezilya’da yetiştirilen kahveler genellikle 400 ile 1500 rakım arasında yetiştirilmektedir.

26 eyaleti bulunan Brezilya’nın 7 eyaletinde kahve üretimi yapılmaktadır. Brezilya’da kahve çeşitleri çok büyük yelpazeye yayılmaktadır. Türk kahvesi olarak bilinen kahve Santos’ta üretilen ve Santos kahvesi olarak bilinen kahvedir.

Brezilya’da yetiştirilen kahvelerin özellikleri

Brezilya’nın 7 eyalette kahve üretimi yapılmaktadır. Bu eyaletlerde üretilen kahvelerin her birisi farklı özelliğe sahiptir. Aşağıda Brezilya kahve üretimi yapılan eyaletler ve özellikleri bulunmaktadır.

Minas Gerais Eyaleti

Brezilya’da yapılan kahvelerin neredeyse yarısı Minas Gerais eyaletinde yapılmaktadır. Son dönemde nitelikli kahve üretimi yapmaktadır. Minas Gerais eyaletinde kahve üretimi yapılan bölgeler Sul de Minas, Cerrado de Minas, Chapada de Minas, Matas de Minas bölgeleridir.

  • Sul de Minas bölgesi tüm Brezilya kahve üretimin yaklaşık yüzde 30’ınu yapmaktadır. Hava sıcaklığı yaklaşık olarak 22 derecededir ve genellikle küçük çiftliklerde üretim yapılmaktadır.
  • Carrado de Minas bölgesi Brezilya’da kahve üretimin yapıldığı ilk bölgedir. Kahveleri Brezilya’da üretilen diğer kahvelerden daha asitli olma özelliğine sahiptir.
  • Chapada de Minas bölgesi daha çok mekanize üretimin yapıldığı bölgedir.
  • Matas de Minas bölgesinde üretilen kahveler karamelli, çikolatalı ve limoni bir özelliğe sahiptir.

Sao Paulo Eyaleti

Sao Paulu eyaletinde Mogiana ve Centro-Oeste de Sao Paulo bölgelerinde kahve üretimi yapılmaktadır. Bu eyalette kahve ihracatının yapıldığı en önemli liman olan Santos Limanı bulunmaktadır.

  • Mogiana bölgesi Brezilya’nın en engebeli ve en yüksek kahve üretimi yapılan bölgesidir. Genellikle tatlı kahve türleri üretilmektedir.
  • Centro-Oeste de Sao Paulo bölgesindeki çiftliklere çok engebelidir.

Diğer Eyaletler

Bahia Eyaleti: Bahia eyaleti kahve üretimine 1970’li yıllarda başlamıştır. Ancak dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri burada üretilmektedir. Brazilian Cerrado olarak da bilinen Arabica kahveleri burada üretilmektedir. Bu eyaletteki kahve çiftliklerinde genellikle üst düzey teknoloji kullanılmaktadır. Bölgede üretilen kahve çekirdeklerinin yüzde 75’i Arabica çekirdeğidir.

Parana Eyaleti: Sadece Arabica fasulyesi çekirdeği yetiştirilmektedir.

Espirito Santo Eyaleti: Bu bölgede üretilen kahve dünyada pek fazla ilgi görmemektedir. Ancak Brezilya’nın en fazla kahve üreten ikinci büyük eyaletidir.

Rodinia Eyaleti: Bu eyalette genellikle Robusta çekirdeği üretilmektedir. Brezilya’da rakım olarak en alçak üretim yapan eyalettir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir