Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Kahve Nasıl Üretilir?

Kahve Nasıl Üretilir?

admin admin - - 4 dk okuma süresi
71 0

Kahve genel olarak tropikal iklimi sahip ülkelerde üretilmektedir. Peki kahve üretimi nasıl yapılmaktadır? Kahve, ağaca benzeyen çalı gibi bitkilerde yetişmektedir. Kahve fasulyesi tomurcuk şeklinden meyve haline gelmektedir. Ardından ise üzüm salkımı gibi yetişmektedir. Önce sarı sora ise kırmızı renge bürünmekte ve toplamak için hazır hale gelmektedir.

Olgunlaşan kahve 2 şekilde toplanmaktadır. Bunlardan birisi el ile toplanan kahvedir. El ile tek tek itinalı bir şekilde toplanmaktadır. Diğer toplama yöntemi ise ağacın toplu bir şekilde sıyrılarak meyvesinin toplanmasıdır. Bu yöntem ile olgunlaşmış meyvelerin yanında olgunlaşmamış meyvelerde toplandığı için kalitesi düşmektedir. Hasat sonrası kahve meyveleri etrafındaki zardan ayrılarak kahve çekirdekleri ortaya çıkar. Kahve tadım özelliklerine göre çeşitli şekilde işlenmektedir.

Yukarıda kahve üretimi hakkında bilgi verilmiştir. Aşağıda ise kahvenin son tüketim haline gelene kadar hangi aşamalardan geçtiği bilgisi verilmiştir.

Kahve İşleme Yöntemleri

Kahve işleme yöntemleri yıkanmış, yıkanmamış ve yarı yıkanmış olarak ayrılmaktadır. Dünya’da en çok kullanılan kahve işlemi yöntemi yıkanmış kahve işleme yöntemidir. Bu işlem ile kahve suda bekletilerek meyvesinden ayrılmakta ve kahve çekirdeğinin çıkması sağlanmaktadır. Bu işlem ile olgunlaşmamış kahve fasulyeleri suyun üstünde kalarak ayrıştırılmaktadır. 12 saat ile 72 saat arasında suyun içerisinde kalmakta ve 7 ile 15 gün kurumaya bırakılmaktadır. Ardından ise kavrulmaya gönderilmektedir.

Yıkanmamış işleme yöntemi dünyada ki en eski kahve işleme yöntemidir. Bu işlem çok fazla yağmur almayan bölgelerde kullanılmaktadır. Olgunlaşmamış kahveler el ile ayrılmaktadır. Kahve çekirdekleri titreşim veren makineler ile çekirdeklerine ayrılmaktadır.

Diğer bir yöntem ise yarı yıkanmış yöntemdir. Bu yöntem ile yıkanmış ve yıkanmamış yöntem birleştirilmesidir. Kahvelerin dış derileri ilk olarak makineler ile çıkarılmaktadır. Ardından kurumaya bırakılmaktadır. Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra fitçiler tohumları yaklaşık olarak 24 saat saklamaktadır. Ardından tekrar kurutma işlemi yapılmaktadır.

Kahve Kavurma ve Öğütme

Kahve çekirdekler son olarak kendi türlerine ayrılarak çuvallanmaktadır. Ardından ise dağıtım için limanlara gönderilmektedir. Sonraki aşama kahve çekirdeklerinin kavrulma aşamasıdır.

Kavurma işlemi kahvenin daha lezzetli olması için yapılmakta ve çekirdeklerin kalitesini artırmaktadır. Kahve kavurma işlemi ezbere yapılan bir işlem değildir. Kahve, tüketilecek olan bölgenin tadım alışkanlıklarına göre kavrulmaktadır.

Kavurma işleminden sonra öğütülme işlemi gelmektedir. Kahvenin doğru kalınlıkta öğütülmesi kahveden maksimum verimin alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca yapılacak olan kahvenin türüne göre öğütülme işlemi yapılmalıdır. Her ekipman için farklı öğütme şekilleri bulunmaktadır. Öğütme şekilleri çok ince, ince, orta ince, orta, orta kalın, kalın ve çok kalın olarak ayrılmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir