Kahve, son tüketimine kadar birçok aşamadan geçmektedir. Kahve fincanınıza gelmeden son aşamaya gelene kadar birçok işlemden geçer. Bu yazıda kahve çekirdekleri hakkında bilgi verilmiştir.
Kahvenin ilk aşaması hasat aşamasıdır. Bir kahve ağacının büyümesi ve meyve vermeye başlaması 4 ile 7 yıl arasında sürmektedir. Kahve meyvesi ilk başta yeşildir ve zamanda kırmızıya dönmektedir. Kırmızıya dönen meyve hasada hazırdır.
Kahve hasadı süresi hasat yapılacak olan rakıma ve bölgeye göre farklılık göstermektedir. Hasat genel olarak Eylül ve Mart ya da Nisan ve Ağustos ayları arasında yapılmaktadır. Kahve hasadı şerit ve seçici olarak iki isimle adlandırılmaktadır.
Hasadı yapılan kahve meyvesinin işlenme aşamasına geçilmektedir. Kahve çekirdekleri önce ıslatılmakta ve ya da ezilmektedir. Kahve meyveleri soyulmakta ve içinden çekirdekler çıkarılmaktadır. Çekirdekler ilk başta sarımsı ya da yeşilimsi olmaktadır. Bu çekirdekler yumuşaması için suda bekletilmektedir. Ancak suya erişimi kısıtlı olan Kenya, Etiyopya ya da Brezilya gibi ülkelerde geleneksel yıkanma yöntemleri kullanılabilir.
Ardından ise farklı teknikler ile kurutulmaktadır. Kurutulan çekirdekler, daha sonra kavrulma aşamasına geçilir. Çekirdekler, dışındaki parşömen adı verilen tabaka soyulana kadar kavrulur. İşleme aşaması bu şekilde tamamlanmış olur.
Kahve Çekirdek Çeşitleri
Çok farklı kahve çekirdeği türü bulunmaktadır. Ancak bu yazıda en yaygın olan ve herkesin erişebileceği Robusta kahve çekirdeği ve Arabica kahve çekirdeği hakkında bilgi verilmiştir.
Dünya’da en çok üretilen kahve çekirdeği Arabica kahve çekirdeğidir. Arabica kahve çekirdeği dünya kahve ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Caffea Arabica isimli bitkiden elde edilmektedir. Genellikle 1000- 2000 metre rakımda yetişmektedir. Arabica kahve çekirdeklerinin hasadı ne kadar uzun sürer ise çekirdekler o kadar büyük olmaktadır. Bu nedenle değerlidir ve Robustaya göre daha pahalıdır.
Robusta çekirdeği dünyada en çok üretile en ikinci kahve çekirdeği türüdür. Dünya’da yüzde 38’lik bir payı bulunmaktadır. Arabica çekirdeklerine göre daha dayanıklıdır. Ayrıca daha az şekerli ve daha yüksek kafeinlidir. Bunun yanında yüksek asiditeye sahiptir.