Dibek kahvesi, içerisinde birçok aroma barındıran dibek kahvesi, aslında bir öğütme işlemidir. Kavrulmuş olan kahve çekirdekleri dibek isimli aletlerde el ile dövülmektedir. Dibek kahvesi de adını buradan alır. Peki dibek kahvesi neden yapılır?
El ile dövülen dibek kahvesinin aromaları yağın etkisi ile klasik Türk kahvesinde göre daha yoğun hissedilir. Türk kahvesinin tadına alışmış olan kişiler dibek kahvesini içerken birçok aroma alabilir. Çünkü dibek kahvesi birçok birleşme sonucu yapılmıştır.
Dibek kahvesinin içerisinde Türk kahvesi, menengiç, keçiboynuzu, kakao, krema, salep ve zahter gibi birçok farklı aromaya sahiptir. Ayrıca damak tadınıza göre damla sakızı aroması ve kakule aroması da eklenebilir.
Mardin civarında tercih edilen Süryani Dibek Kahvesi çifte kavrulmuştur ve kakule kullanılmaktadır. Çifte kavrulmasının nedeni daha yoğun aromaya sahip olmasıdır. Türk kahvesinden daha sert bir aroması vardır.
Dibek kahvesi ve Türk kahvesi birbiri ile karıştırılsa da farkları çok belirgindir. Türk kahvesi Dibek kahvesine göre daha koyudur. Türk kahvesinin rengi koyu kahverengi iken dibek kahvesinin rengi kremsidir. Dibek kahvesi Türk kahvesine göre daha yumuşak içimlidir. Ayrıca Türk kahvesine oranla daha köpüklüdür.
Yukarıda Dibek kahvesi neden yapılır? sorusunun cevabı verilmiştir. Dibek kahvesi yapımında genellikle menengiç, keçiboynuzu, kakao, krema, salep ve zahter kullanılsa da farklı bölgelerde farklı karışımlar yapılmaktadır.