Kahve Salonu

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Blog
  4. »
  5. Mırra Kahvesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Mırra Kahvesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

admin admin - - 3 dk okuma süresi
56 0

Mırra kahvesi, Araplara özgü bir kahvesi ülkemizde Güney Doğu Anadolu bölgesinde özellikle Mardin civarında tüketilmektedir. Peki Mırra kahvesi nedir? Mırra Kahvesi nasıl yapılır?

Mırra kahvesinin kökeni Araplara dayanmaktadır. Suudi Arabistan’da sultanların misafirlerine ikram ettiği özel bir kahvedir. Türkiye’de genellikle Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep civarında oldukça fazla tüketilmektedir. Düğün, nişan, özel eğlence, sünnet, taziye gibi günlerde sunulmaktadır.

Oldukça acı ve ağır bir kahvedir. Arapçada “mur” kelimesi Türkçede “acı” anlamına gelmektedir. Acı ve ağır bir tada sahip olduğu için minik ve kulpu olmayan fincanlarda sunulur. Dünyanın en acı kahvelerinden birisidir.

Mırra kahvesi yapmak için özel bir kahve çeşidi bulunmamaktadır. Bu kahve bir pişirme şeklidir. Bu nedenle istediğiniz kahve ile mırra kahvesi yapabilirsiniz. Bu kahve için çekirdekler dibek kahvesinde olduğu gibi dibek isimli aletlerde dövülmektedir.

Mırra Kahvesi Nasıl Yapılır?

Mırra kahvesini pek çok yerde bulabilirsiniz. Ancak bu kahveyi yapmak için özel ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Yapımı diğer kahvelerin yapımına göre daha zahmetlidir. Mırra kahvesi için herhangi bir kahve çekirdeği kullanabilirsiniz. Bu kahvenin yapımı için en önemli şey kahvenin hazırlanma aşamasıdır.

Kanatma süreci kahvenin hazırlanmasındaki en önemli aşamadır ve oldukça uzun sürmektedir. Kahve kaynatıldıktan sonra mutbak ismi verilen özel bir kap ile süzülmektedir. kahve mutbaka konulduktan sonra tekrar su eklenmektedir. Bu işlem kahve tortusundan tamamen ayrışana kadar devam etmektedir.

Kahve tortusundan ayrıldıktan sonra su katılması ve belirli bir kıvama kadar kaynatılması gerekmektedir.. Yapımında şeker kullanılmamaktadır. Ancak tatlandırmak için kakule kullanılabilmektedir. Sunumu geleneksel kulpsuz fincanlar ile yapılmaktadır. Bu fincan yarısına kadar doldurulmaktadır.

Bu kahvenin kendine has bir içme adabı bulunmaktadır. Eğer bir toplum içerisinde sunulursa en yaşlıdan en gence doğru verilmektedir. Konuk ilk fincanı servis yapan kişiye düz bir şekilde vermiş ise ikinci fincan ikram edilmektedir. Bu işlem fincan ters bir şekilde verilene kadar bu ikram devam etmektedir. Mırra yudum ile değil tek seferde içilmektedir. Fincan servis yapana el ile verilmekte masaya ya da yere konulmamaktadır.

Fincan servis yapana geri verilmiyor ise bazı sebepleri bulunmaktadır. Fincanı vermeyen kişi seviş yapan kişi ile evlenme ya da evlendirme, servis yapan kişinin çeyizini tamamlama, fincanı altınla doldurma gibi işlemlerden birisini yapmalıdır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir